Textul integral al unui interviu cu Michael Winn

WU JI GONG FOR A SYNCHRONISTIC LIFE

Empty Vessel: În prezent, multe persoane sunt la curent cu practici taoiste precum tai chi chuan, qi gong și medicina chineză. Dar mai există un aspect al cultivării taoiste – munca spirituală taoistă, numită deseori alchimie internă. Am putea începe prin a vorbi puțin despre ce înseamnă, de fapt, alchimia internă.

Michael Winn: Acesta este domeniul meu de interes cel mai profund, pe care-l cercetez de peste 30 de ani. Așa am ajuns la practicile taoiste. Înainte practicam în principal kundalini yoga și meditația hindusă. Pe  Mantak Chia mi l-a prezentat o profesoară de tai chi, cu care începusem să studiez (la inceputul anilor 1980) . Profesoara respectivă a decis să renunțe la curs după ce Mantak Chia i-a spus că metoda cea mai rapidă de a înțelege aspectele interne ale tai chi-ului era să învețe să circule qi-ul prin orbita microcosmică. Prin urmare, de vreme ce cursul fusese anulat, am decis să merg în cartierul chinezesc, să văd cine era acest Mantak Chia.

Cred că majoritatea oamenilor care practică tai chi în această țară (SUA n.t.) nici măcar nu știu că au o orbită microcosmică.

E adevărat. Orbita microcosmică ar trebui să fie baza practicii, nu punctul ei culminant. Prin urmare, l-am întâlnit pe Mantak Chia, iar el a început să vorbească despre nemurire. Deși auzisem de atâtea ori despre iluminare, nu mai auzisem pe nimeni vorbind despre nemurire. Am fost destul de sceptic, dar discuția mi-a stârnit curiozitatea. Am decis să cercetez lucrurile mai în profunzime și am continuat să practic kundalini yoga timp de multe ore pe zi. Avusesem niște experiențe foarte puternice în această privință și știam de existența unor lucruri precum corpul subtil.

Ajunsesem deja la un anumit nivel de conștiință și credeam că tot ce aveam de făcut era să practic în continuare kundalini yoga, iar în cele din urmă aveam să ajung undeva. De fapt, nu știam unde merg. Foloseam modelul chakrelor, în care încerci să urci energia și să o trimiți undeva prin creștetul capului. Așteptam să vină îngerii și să-mi arate restul drumului.

Mantak Chia a făcut un comentariu despre kundalini yoga. A spus că, prin această practică, eu nu făceam decât să încălzesc încăperea. Altfel spus, energia îmi ieșea prin cap, prin urechi, prin creștet și nu o reciclam. Observasem că glandele mele suprarenale începeau să slăbească și că iarna îmi era mai frig. Atunci am început să mă întreb serios dacă nu cumva ”furam” energie din corpul fizic pentru a o pompa în corpul subtil.

De atunci, am studiat cu mai multe persoane, dar Mantak Chia mi-a oferit o fundație solidă în alchimia internă. Profesorul lui era un călugăr taoist numit Nor Alb, care trăia în munții din nordul Chinei și părea să fi ajuns la nivelul la care nu mai avea nevoie de hrană. Când japonezii au început să bombardeze China, a coborât din munți, a ajuns într-un sat și a început să mănânce din nou, împreună cu localnicii. În cele din urmă a plecat în Hong Kong și a devenit pustnic undeva pe dealurile de acolo.

Deținea șapte formule alchimice, șapte etape ale alchimiei interne și îi transmisese formulele lui Mantak Chia. Am început să le studiez, practicând în același timp și tai chi. Treptat, am renunțat la kundalini yoga, deoarece practicile taoiste erau mai simple și îmi ofereau înrădăcinare. Odată ce le-am înțeles, au mers de la sine.  Mă atrăgea accentul pus pe lipsa de efort. De asemenea, când am început să practic tai chi, qi gong-ul Cămășii de Fier și alchimia internă, am devenit mai puternic și mai înrădăcinat, ceea ce m-a impresionat.

Un alt termen foarte des folosit este acela de nemuritor, care poate avea numeroase înțelesuri.

Am început să studiez diferența dintre iluminare și nemurire. Am ajuns la concluzia că mulți învățători vorbeau de fapt despre iluminare, care după mine înseamnă conectarea minții cu universul într-un anumit fel. Însă cred că nemurirea se referă la dizolvarea granițelor dintre mintea și corpul nostru și mintea și corpul universului. Partea dificil de integrat este corpul. Simplu spus, una este să-ți deschizi al treilea ochi și să ai o viziune a universului și altceva este să-ți integrezi toate cele trei dan tien-uri cu wu ji, ceea ce, din punct de vedere alchimic, reprezintă integrarea dintre jing (esenta corpului), qi (energia) și shen (spiritul). Multe practici despre iluminare dezvoltă numai shen-ul.

Shen-ul personal (“sufletul” în gândirea occidentală) se poate dilata și conecta cu “marele shen” (“spiritul” la nivel cosmic), dar asta nu înseamnă că ți-ai transformat emoțiile negative, că ți-ai depășit dorința de a face sex sau de a avea copii, că ai renunțat să-i mai judeci pe ceilalți sau că te-ai vindecat de toate bolile. De fapt, expansiunea shen-ului poate chiar amplifica așa-numitul sine inferior. Nemurirea, după mine, înseamnă a integra jing, qi și shen în matricea lor din wu ji, Supremul Necunoscut.

Unele practici hinduse neagă corpul în favoarea sufletului sau spiritului, iar unele practici ascetice chiar mortifică trupul pentru a elibera spiritul.

În esență, trupul nu are nici o valoare. Te poți debarasa de el pentru a obține eliberarea sau pentru a transcende lumea. Acest lucru este în regulă din punctul de vedere hindus sau budist tradițional. Dar nu și din punctul de vedere taoist. Am trecut la practicile taoiste deoarece mi-am dat seama nu numai că trupul meu avea o importanță spirituală pentru mine, ci și pentru că majoritatea occidentalilor își prețuiesc corpurile. Poți să-ți cultivi corpul și să aduci spiritul în el în loc să te debarasezi de el pentru a putea merge în altă parte. Cred că acesta este motivul pentru care chinezii pun atâta accent pe longevitate; e nevoie de mult timp pentru a cultiva și rafina shen-ul, spiritul ascuns în trup.

Formulele alchimice pe care am început să le studiez aveau trei niveluri: Mica, Marea și Suprema Iluminare a Apei și a Focului (Kan și Li). Aceste practici folosesc diferite câmpuri polarizate de energie yin și yang pentru a dizolva jing-ul și a construi qi-ul originar (yuan qi) și yuan shen. Înveți cum să aduni micul și marele elixir, esența conștiinței tale distilate din ”gătirea” jing-ului, qi-ului și shen-ului din microcosmos și macrocosmos. Astfel îți construiești un corp energetic yang.

Micul Kan și Li poartă numele de „alchimie sexuală” întrucât combină esența interioară masculină și cea feminină din corpul fizic. Acest lucru dă naștere unui câmp de yuan qi cu extraordinare virtuți tămăduitoare și extatice, folosit pentru a dizolva blocajele din toate meridianele, canalele centrale și dan tien-urile, precum și pentru purificarea organelor vitale, a sistemului nervos, a celui limfatic și circulator și a măduvei osoase. Deschizi ochiul interior din fiecare dan tien și înveți să lucrezi cu propria familie de suflete interioare. Dacă primești transmisia acestei formule, deseori alte formule ți se dezvăluie spontan.

Marele Kan și Li poartă numele de „alchimia Soarelui și a Lunii”, deoarece combină esența solară și cea lunară pentru a dizolva granița dintre corpul energetic personal și corpul energetic al planetei. Medităm în însăși nucleul planetei, în dan tien-ul ei central, poarta către shen-ul originar al ființei Pământului. Ne conectăm sufletele interioare personale la puterile sufletești planetare ale celor cinci direcții (nord, sud, est, vest și centru).

Supremul Kan și Li poartă numele de „alchimia sufletului sau a inimii”, deoarece creează o relație directă între shen-ul propriei inimi și Marele Shen al Soarelui (sau Logosul Solar, în Occident). Această practică alungă frica de moarte și dizolvă influențele karmice, genetice și planetare ale astrologiei personale. Învățăm să ascultăm tonurile planetare și curentul sonor central care străbate soarele.

Sigilarea Simțurilor („alchimia stelară”) este legată de dan tien-ul superior, de steaua polară și de gaura neagră din centrul acestui univers. Congresul Cerului și al Pământului și Uniunea Omului cu Tao reprezintă formulele finale. Aceste ultime trei formule ne conectează cu cele trei niveluri ale nemuririi aflate dincolo de iluminare. În mod tradițional, chinezilor le este interzisă predarea lor în mod deschis, de teamă să nu ajungă pe mâini greșite și să atragă mânia cerului.

Eu simt că epoca secretelor a apus. Educația riguroasă îi dă la o parte pe cei neserioși și nedemni. O parte din efortul meu de reinterpretare a acestor metode taoiste este de a le face accesibile occidentalilor. În general, chinezii au dificultăți legate de limbaj în a preda occidentalilor aceste practici subtile. Terminologia este derutantă și dificilă. Termenii folosiți de alchimiștii taoiși sunt similari celor folosiți în medicina chineză, dar semnificația lor diferă adesea.

Când am început, aveam la îndemână foarte puține materiale în engleză. Acum sunt mult mai multe, dar asta nu servește la nimic dacă nu ai formulele și un profesor. Încă nu există prea multe informații despre ceea ce este de fapt alchimia internă. Cred că ne aflăm în mijlocul unui transfer de tehnologie, cred că alchimia internă va renaște ca o știință populară a conștiinței în acest secol.

Acum există o serie de cărți despre alchimia internă. Acestea descriu alchimia internă într-o măsură mai mică sau mai mare, dar nu ne învață procesul propriu-zis.

Asta este problema. Unele dintre cărți, precum Ghidul taoismului de Eva Wong (apărută la editura Shambhala), oferă o vedere de ansamblu excelentă, dar fără metode practice. Când am început eu, singura carte disponibilă era Yoga taoistă a lui Charles Luk. Aceasta descrie practicile, dar traducerea este ambiguă, așa că nu poți exersa după carte decât dacă știi deja cum să efectuezi acele proceduri interne. Yan Xin, un celebru învățător chinez, a recunoscut față de unul dintre studenții mei că formulele Kan și Li pe care le predau eu sunt autentice. Practica sa alchimică folosește o altă metodă a apei și a focului interior, dar, ca principiu, este similară.

Crezi că practicile alchimice pot fi învățate dintr-o carte?

Cred că e foarte greu dacă nu ai o bază. Firește, am scris multe cărți despre neigong cu și pentru Mantak Chia, dar n-am publicat nici o carte despre formulele alchimiei interne. Am publicat cărți despre cele șase sunete vindecătoare, practicile sexuale, respirația măduvei osoase, Cămașa de Fier, taiji, orbita microcosmică și altele, însă acestea ne oferă doar fundamentele. Abia Fuziunea celor cinci elemente începe să exploreze unele dintre procesele alchimice, cu unele tehnici din practicile Kan și Li.

În alchimia internă separi sufletul/shen, energia/qi și esența corporală/jing cu scopul de a le rafina și recombina într-o esență spirituală pură. Premisa de bază este aceea conform căreia conștiința are o substanță sau o esență ce poate fi rafinată, coagulată sau cristalizată. Alchimia accelerează evoluția naturală sau dezvăluirea esenței noastre.

Este cu totul altceva decât simpla expandare a conștiinței sau transcendere a planului fizic. Ea impune o înțelegere multidimensională a modului în care se deplasează conștiința între corpul subtil și cel fizic și prin gândurile, sentimentele și dorințele noastre. Universul local este un vast creuzet care s-a separat deja în densități sau dimensiuni diferite pe care le numim corp, minte și spirit. Viața este un proces prin care acestea se rafinează reciproc și se transformă unul într-altul, până când ajungem să trăim toate cele trei aspecte drept unul singur.

Teoria yin-yang și a celor cinci elemente stă la baza tuturor practicilor de qi gong și a medicinei chineze, ea regăsindu-se și în alchimia internă. Dar există o învățătură tao exterioară sau exoterică și una interioară sau ezoterică. Cea exoterică, populară este că practicile taoiste ne învață să ne armonizăm și să ne echilibrăm curgerea qi-ului pentru a avea o viață lungă și fericită. Din păcate, asta nu ne ferește de moarte și frica de necunoscut. Ne învață însă să ne armonizăm cu tărâmul postnatal sau cu cerul posterior.

În alchimia internă decidem să accelerăm procesul de evoluție și să revenim la origine, înaintea morții. Cred că aceasta este o învățătură străveche, care precede cu mii de ani textele medicale de acum 3.500 de ani sau școlile care au resuscitat alchimia internă în secolul al 3-lea. Cred că e mai veche decât I Ching și simbolurile scrise. Alchimia internă este amintirea profundă a modului în care ne regeneram și renășteam inițial. Se fac aluzii la o epocă de aur în care spiritul și materia, yin-ul și yang-ul co-creau fără nici un fel de conflict sau separare.

În textele taoiste se vorbește despre dobândirea nemuririi, despre rafinarea jing-ului în qi, în shen și în Tao și despre persoane cu puteri miraculoase. Crezi că asemenea lucruri se întâmplă și astăzi celor care practică?

Nu pot vorbi decât din proprie experiență. În 1981 mi s-a întâmplat ceva care continuă să mă propulseze și astăzi pe calea alchimiei interne. Eram corespondent independent de război în Africa. Cei de la revista Outside îmi ceruseră să petrec o noapte în Camera Regelui din Marea Piramidă din Egipt. Tocmai terminasem o misiune în Etiopia unde aduceam în secret evrei albi ca să-i întîlnească pe evreii negri de acolo, când m-am îmbolnăvit rău. Aveam febră, greață, amețeală și diaree. Am crezut că mi-a revenit hepatita, așa că m-am dus la spital, dar mi-au spus că eram bine. În mod bizar, nu eram bolnav, dar aveam toate aceste simptome. Corpul meu o luase razna și era înfierbântat. Timp de trei zile am stat și am halucinat, văzând tot felul de forme astrale și spirale. Mi-era atât de cald, încât trebuia să merg tot timpul la duș.

În cele din urmă, a apărut un personaj. Am fost surprins, nu știam ce să cred. M-am uitat mai bine și am observat că era un chinez foarte bătrân, care purta o robă și o barbă lungă și albă, stând în poziție de meditație. Părea ca şi când ar fi avut vreo două mii de ani. Plutea în câmpul meu vizual iar eu mă uitam la el, tot întrebându-mă cine era. Dintr-o dată, din dan tien-ul său inferior a apărut o rază laser care a pătruns în dan tien-ul meu inferior. Corpul mi-a fost străbătut de un flux de energie care a explodat în creștetul capului, asemenea unui nor imens sub formă de ciupercă. Energia s-a revărsat în jos, iar febra și simptomele de boală au dispărut complet. Pur și simplu zăceam într-o stare de extaz. Apoi, bătrânul a dispărut.

M-am întrebat cine o fi fost chinezul acela. Pe vremea aceea nu știam despre nemuritorii taoiști. Acum, cred că m-a vizitat un nemuritor taoist care probabil că mi-a provocat febra ca pe o formă de purificare înainte de a intra în Marea Piramidă. După aceea am avut o experiență foarte intensă în Marea Piramidă, dar asta e o altă poveste.

Ideea e că există ființe care au atins starea de nemurire. Asta este experiența mea. E posibil să fie ființe realizate care stau la granița dintre wu ji, vidul, și tărâmul Marelui Shen sau al shen-ului cosmic. Ele aleg să interacționeze cu acest plan, dar o fac rareori, deoarece vibrațiile de aici sunt foarte brutale și neplăcute pentru ele. Ulterior am intrat în contact cu alte ființe care erau probabil nemuritoare.

Și crezi că e posibil să atingem acele niveluri chiar și în zilele noastre?

Da, simt că e posibil. Altminteri nu mi-aș pierde timpul practicând alchimia și predând. Concluzia mea este că, la nivel personal, e cel mai bun lucru pe care-l poți face, fiindcă e singurul lucru pe care-l poți lua cu tine. Nu poți lua banii, reputația, copiii, casa sau altceva. Nu poți lua decât propria esență. Iar dacă nu ai integrat-o, nu poți lua nici măcar fragmente din ea cu tine în momentul morții. Până când nu-ți integrezi propria esență, nici măcar nu ești tu însuți, ci doar o adunare temporară de diverse spirite.

La nivel colectiv, dacă o singură fință umană atinge nemurirea, ea deschide ușa tuturor către această cale. Cred că, din punct de vedere cosmic, acest lucru dizolvă blocajele din ciclul încarnării. E prea mult shen captiv în jing-ul nostru, în substanța noastră fizică, și în corpul Pământului însuși.

Au existat și alte apariții ale nemuritorilor în timpurile moderne. Tradiția Kriya Yoga a început cu un nemuritor numit Babaji, care s-a manifestat dintr-o dată în fața unui inginer de la căile ferate, pe nume Lahiri Mahasay în 1861. Interesant este că prima  kriya oferită de Babaji (și popularizată de Yogananda în Occident) este orbita microcosmică. Nu veți găsi referiri la meditația orbitei microcosmice în Vede, în Upanishade sau în literatura tantrică ulterioară. Să se fi întâlnit oare Babaji în planurile intermediare cu nemuritorii taoiști, care l-au îndemnat să răspândească practica orbitei microcosmice în India, ca fundație a nemuririi?

O altă chestiune este relația dintre reîncarnare și nemurire.

Taoiștii văd procesul morții cu totul altfel decât adepții altor căi care cred în reîncarnare. Din perspectiva mea asupra taoismului, nu e adevărat că toate lumea se reîncarnează. Dacă nu ți-ai cultivat esența, într-o măsură mai mare sau mai mică, nu are ce să se reîncarneze. De fapt, ești reciclat în Tao, sau conștiința nediferențiată.

Asta ne trimite la o altă problemă, și anume ce înseamnă de fapt o ființă umană. Este unul dintre lucrurile cel mai greu de înțeles. Textele străvechi vorbesc despre curgerea nesfârșită a qi-ului intre Cer și Pământ, dar nu am văzut nici o referire la reîncarnarea aceleiași ființe umane fizice. Pentru a înțelege punctul de vedere taoist, trebuie să fim la curent cu existența spiritelor corporale multiple, numite uneori ”zeii interiori ai organelor vitale”.

Cea mai cunoscută versiune descrie trei hun sau suflete cerești care se spune că sălășluiesc în ficat, șapte po sau suflete pământești care sălășluiesc în plămâni, shen-ul din inimă, zhi sau spiritul voinței din rinichi/jing și intenția mentală sau yi care se manifestă prin splină. Acestea sunt principalele cinci grupe de suflete interioare menționate în texte. Deseori, descrierile lor sunt contradictorii. De aceea, avem nevoie de formulele alchimice pentru a găsi cea mai bună metodă de a lucra cu ele. Eu am petrecut foarte mult timp dezvoltând o relație cu cine sunt aceste spirite, adică de fapt cu cine sunt eu și cum funcționează ele în mine, sau ca mine.

Este un punct de vedere cu totul aparte. Majoritatea oamenilor cred că ei reprezintă un singur suflet, nu o colecție de suflete.

Da, e puțin ciudat să te gândești că ești condus de un comitet. Mi-a luat o vreme să accept această idee, dar acum înțeleg că este procesul uman obișnuit. În orice moment poți auzi unul dintre aceste suflete exprimându-și gândurile sau sentimentele printr-o voce pe care o numești tu însuți. Dacă asculți cu atenție, vei începe să faci distincție între ceea ce-ți spun diferitele voci. E posibil să se certe între ele. Dacă ai un singur suflet, conform perspectivei creștine standard, atunci cum e posibil să ai două voci?

Sau trei, patru sau cinci…

Da. Cred că una dintre principalele sarcini ale alchimiei interne este organizarea sau administrarea echipei noastre de suflete. Aceasta este o colecție de spirite pământești și spirite cerești care trăiesc sub același acoperiș uman. Treaba lor este să se înțeleagă între ele. Au planuri diferite, dorințe diferite și chiar voințe diferite. Sarcina noastră este să le aliniem și să le facem să funcționeze împreună în momentul prezent. În esență, asta înseamnă nu doar să le integrăm local, în persoana noastră, dar și să le reconectăm la spiritele Cerului și Pământului care le-au dat naștere.

Mulți practicanți de qigong învață să-și manevreze propriul qi sau pe cel al altor persoane, mai ales specialiștii în arte marțiale focalizați pe autoapărare sau vindecătorii care caută să schimbe câmpul energetic al altora. Cu siguranță, aptitudinea de a controla qi-ul este necesară la început și la nivelurile intermediare. Treptat, începi să absorbi principiul că manevrarea qi-ului trebuie să se conformeze unor principii superioare ale Tao. Dacă încerci să controlezi prea mult lucrurile, fluxul de qi va fi limitat de egoul tău. Aici intră în scenă învățăturile virtuții.

Asta ne conduce la întrebarea: cine îți administrează qi-ul? Dacă ai impresia că egoul, atunci, ce este egoul? Dacă nu ești conștient de existența spiritelor personale multiple, s-ar putea să crezi că îți cultivi qi-ul, dar poate că de fapt ajuți un mic grup de spirite interne să controleze celelalte spirite. E posibil să ai un qi puternic, să fii capabil să-ți lovești adversarul sau să fortifici rinichii unui pacient, dar nu te vei simți complet sau în pace cu tine însuți. În cele din urmă, practica ta va stagna din cauza acestei rezistențe inconștiente. Te vei simți blocat, chiar dacă nivelul tău de cultivare a qi-ului pare mult mai ridicat decât cel al oamenilor obișnuiți.

Până când vei găsi o cale de a integra shen-urile.

Da. Metoda superioară a alchimiei interne este să-ți educi spiritele interioare să găsească un echilibru între qi-ul yin și cel yang. Când spiritele interioare yin și yang sunt integrate, atunci în tine începe să trăiască yuan shen, spiritul originar. Aceasta reprezintă ”înmugurirea” embrionului nemuritor.

Vorbești despre un grup de suflete sau un comitet. Crezi că există un suprasuflet care le supraveghează?

Da, în esență acesta este rolul shen-ului local care rezidă în inimă/creier. Dar shen-ul inimii nu este de fapt un suprasuflet până când nu se unește cu inima Marelui Shen, sinele superior sau cosmic. Formulele alchimice te conduc treptat către această etapă. Shen-ul inimii controlează curgerea qi-ului către celelalte spirite corporale, tot așa cum inima fizică controlează curgerea sângelui către organele vitale. Acest lucru este modelat de astrologie, de karma ta, de alcătuirea elementelor tale. Este ceea ce-ți conferă tiparul propriu, personalitatea.

Ce se întâmplă cu aceste spirite la moarte?

Din câte înțeleg eu, toate aceste spirite – hun, po, jing shen, shen-ul inimii sau yi – sunt nemuritoare; de fapt, nici unul dintre ele nu moare. Din acest motiv sunt numite ”zeii interiori”. În momentul morții, ele se separă de corp și merg în direcții diferite, cu excepția cazului în care au fost fuzionate într-o identitate superioară. Prin urmare, spiritele nu mor. Personalitatea moare pentru că nu mai are ce să o țină la un loc.

Sufletele po se întorc în pământ, unde continuă să trăiască în planurile astrale inferioare până când ”semnează un nou contract” și se unesc cu noi combinații de spirite, formând o ființă umană. Cred că acesta este motivul pentru care taoiștii nu se concentrează pe viețile anterioare sau pe reîncarnare, deoarece nu are sens să urmărești evoluția unui individ în acest fel. Ne tragem dintr-o mulțime de suflete po și o mulțime de suflete hun din diferite shen-uri. Tot ceea ce contează este unirea armonioasă a acestor shen-uri în momentul prezent. Aceasta este renașterea shen-ului lor originar și a qi-ului originar în spațiul/timpul fizic. Unificarea spiritelor cerești și pământești într-o ființă umană pare să fie într-o aliniere profundă cu Tao.

Prin urmare, e posibil ca persoanele care au amintiri din viețile anterioare să-și amintească viața altcuiva.

Când venim pe pământ, obținem un nou grup de suflete po pentru noul nostru corp, deci vom avea amintirile lor ancestrale.

Înseamnă că oamenii n-ar trebui să ia la modul personal amintirile din viețile anterioare și n-ar trebui să mă gândesc că eu, Solala, am trăit o altă viață în China sau în altă parte.

Nu doar că nu ești tu, Solala, ci s-ar putea să fie doar un fragment dintr-o ființă care a mai trăit și s-a alăturat acestei echipe care acum se numește Solala. Firește, timpul în sine este o iluzie; trecutul și viitorul sunt doar alte dimensiuni ale prezentului. Toate se petrec simultan, așa că din punctul de vedere al sinelui cosmic, al Marelui Spirit (“da shen”), nu există vieți anterioare. Există doar alte vieți care se desfășoară simultan.

Pentru a trăi ca ființă vastă multidimensională, trebuie să-ți integrezi spiritele interioare personale într-unul singur; acest lucru va redeschide, în mod firesc și ușor, comunicarea cu părintele tău, Marele Shen. Marele Spirit trăiește și observă toate viețile simultan, contrar shen-ului personal al inimii, care este limitat la viața sau realitatea locală.

Dacă toți suntem deja nemuritori, de ce e nevoie să facem atâtea eforturi pentru a parcurge acest proces?

Nu noi suntem nemuritori, ci sufletele noastre interioare. În momentul morții, părțile sufletului se dezintegrează și e posibil ca tu să nu mai exiști. Dacă nu te integrezi, acest lucru creează confuzie în univers. În esență, acesta este motivul pentru care shen se încarnează – încearcă să recupereze fragmentele lipsă. Iată de ce ne simțim incompleți. De asta suntem flămânzi – sexual, emoțional și pe toate celelalte planuri. Încercăm să găsim și să adunăm restul fragmentelor, să le integrăm cu celelalte părți ale shen-ului care au fost fragmentate și împrăștiate din încarnările precedente.

Am putea spune că încarnarea umană este un proces inventat de Marele Spirit pentru recuperarea și reintegrarea spiritelor inferioare care se manifestă încă drept materie, ca jing shen. Materia în sine nu este altceva decât spirit care încă nu a ajuns acasă sau care refuză să se reintegreze cu aspectul lipsit de formă al spiritului. În Occident, acest lucru este văzut ca o luptă între forțele Întunericului și ale Luminii. Însă Tao nu favorizează yang-ul în raport cu yin-ul; le îmbrățișează pe ambele și astfel își dezvăluie natura originară non-duală.

Alchimia taoistă este o metodă de a grăbi curgerea între jing, qi și shen prin accelerarea interacțiunii echilibrate între qi-ul yin și qi-ul yang la fiecare dintre aceste niveluri. Yuan qi apare din wui ji, care e lipsit de polaritate. Dar nu putem sări direct în wu ji; ne lipsesc înțelepciunea și prezența necesară pentru a rămâne acolo. Shen-ul inferior sau personal ne trage înapoi, dacă se simte incomplet. Prin urmare, începem la nivel personal sau corporal, după care ne croim drumul spre nivelul planetar și apoi cel stelar al interacțiunii între yin și yang, până când ne simțim compleți la toate nivelurile.

O iluzie populară, promovată de transcendentalismul hindus, este aceea că toată materia este maya și că revine la spirit. Acest lucru pune capăt procesului creației. Acest concept spiritual a condus la culturile dominate de bărbați, anti-feminine, care exploatează natura. Cred că lumea fizică a început ca o explorare a spiritului, dar acum este o stare stabilă. În Tao nu fluturăm o baghetă magică și gata, punem capăt tuturor suferințelor și problemelor din lumea fizică.

De ce? Fiindcă spiritul iubește materia. Shen iubește jing. Sunt dependente unul de altul. Întregul univers fizic ar putea fi doar locul unde entuziaștii spiritului își satisfac nevoia de materie. Chiar dacă ”transcendeți” sau dizolvați jing-ul personal în wu ji, stă la rând un alt shen pregătit să vă ia locul, așteptând să simtă fiorii lumii fizice.

Cred totuși că este pe cale să apară ceva nou, un hibrid al spiritului și materiei, un corp fizic mai puțin dens sau un corp de lumină. Căutarea taoistă a nemuririi fizice deschide calea spre realizarea practică a acestui corp nou. Cred că acest corp nemuritor pe cale de apariție nu revine pur și simplu la origine, în pântecele wu ji care a dat naștere shen-ului nostru.

Tao va manifesta dorința spiritului aflat în materie de a avea în continuare o formă pe Pământ, dar o formă aflată într-o comunicare mai strânsă cu spiritul lipsit de formă al Cerului. În termeni taoiști, prin împerecherea neîncetată între tărâmul Cerului Posterior și tărâmul Cerului Anterior, ia naștere un tărâm sau un cer complet nou. Această informație mi-a parvenit inițial în timpul meditației, dar ulterior am auzit că e o idee răspândită în China. Termenul folosit pentru a desemna acest nou cer era Song Tien. Acest lucru conferă o dimensiune incitantă meditației zilnice și cursurilor mele de alchimie internă.

Dar nu este vorba despre transcenderea materiei, ci despre infuzarea materiei cu spirit și de integrarea sa. Materia înseamnă corp, la nivel personal. Cred că toți venim aici pentru a avea un corp și cred că taoiștii au minunata atitudine de a cultiva și corpul, nu doar spiritul. Iată de ce sunt taoist – pentru mine este sistemul cel mai echilibrat și, cu siguranță, cel mai interesant.

După cum știi, mulți oameni sunt atrași de taoism sau de practicile taoiste din cauza unor probleme legate de sănătate sau energie. Apoi, e posibil să ajungă la noi niveluri, dar nu întotdeauna.

Oamenii vin la cursurile Healing Tao sau la retreat-urile de vară din Big Indian, New York din două motive principale: În primul rând, vor să se vindece și să se reîncarce cu energie. În al doilea rând, sunt interesați să-și exploreze sexualitatea în raport cu spiritualitatea. Și, firește, odată ce pătrund adânc în practică, descoperă că de fapt nu e vorba despre sex sau despre a avea mai multă energie. Este vorba despre cultivarea întregii ființe. Dar energia sexuală și energia emoțională sunt cele mai mari surse de confuzie. Dacă reușiți să integrați aceste energii și spiritele care creează această confuzie, spiritele care au acele dorințe sexuale și emoționale contradictorii, viața devine mult mai ușoară

Una dintre cărțile mele, scrisă cu mulţi ani în urmă, Secretele taoiste ale iubirii: Cultivarea energiei sexuale masculine, nu vorbește prea mult despre rafinarea energiei sexuale, ci doar încearcă să-i împiedice pe oameni să-și epuizeze energia prin obiceiuri sexuale inconștiente.

Predau nivelul superior al alchimiei sexuale ca parte a practicii Micului Kan și Li. Această metodă vă arată cum să determinați energiile yin și yang din corpul vostru să facă dragoste. Asta înseamnă să găsiți spiritele yin și yang din corp și să le angajați într-un act sexual. Acest lucru dă naștere qi-ului originar. Polaritățile yin și yang din voi se unesc, ceea ce produce yuan qi. Mai exact, se creează mai mult yuan qi pe care-l vom avea la dispoziția noastră.

Este extrem de important să clarificăm acest lucru, care în multe texte este foarte derutant. Oamenii studiază teoria polarităților yin-yang și teoria celor cinci elemente, dar despre yuan qi nu se spun prea multe. Cred că e mult mai util să ne gândim că sunt trei forțe, nu două. Yuan qi este o a treia forță activă și prezentă în orice moment. Această realitate fizică tridimensională este polarizată în mare măsură în energie yin și yang. Scopul alchimiei interne este creșterea treptată a proporției de yuan qi, care rămâne stabilă și prezentă în această dimensiune. Aceasta permite infuzarea shen-ului originar în lumea fizică. Yuan qi sau qi-ul originar este un fel de super-conductor, un drum pe care putem călători confortabil și o casă stabilă aici, pe pământ.

Ai menționat mai devreme că munca ta a constat, printre altele, în prezentarea alchimiei interne  într-un mod potrivit pentru occidentali, fără capcanele rituale și religioase din China.

Da, am adus esența taoismului străvechi în secolul al 21-lea. Cele șapte formule alchimice sunt deja reduse la practicile de bază. Nu cred că este nevoie să invocăm, așa cum face secta Mao Shan, ”lu” sau numele a sute de zeități, ori să folosim mantre și talismane speciale pentru a le da porunci. Puteți învăța asta, dacă vreți. Michael Saso, preotul iezuit care s-a convertit și a devenit preot taoist, a învățat această metodă și m-a spus că e foarte puternică; însă mai e cunoscută doar de o mână de oameni. Este complicată pentru occidentali și probabil că trebuie să învățați chineza pentru a o practica. Eu personal am decis că prefer să-mi investesc timpul în a practica nei gong, în loc să învăț să vorbesc chineza.

Tradiția mea alchimică lucrează cu polaritățile qi-ului din natură și cu shen-ul natural, care guvernează curgerea firească a qi-ului. Puteți capta direct energia soarelui, a lunii și a stelelor, a vulcanilor, a apei,  a vântului și a ploii. Toate acestea sunt forțe naturale și sunt repezentate în corpul vostru la nivel microcosmic. Puteți face să rezoneze aceste forțe exterioare în corpul vostru și puteți efectua toate aceste practici în interiorul corpului fără a invoca alte zeități decât shen-ul natural, spiritele care locuiesc în interiorul vostru și care sunt conectate cu spiritele naturale ce guvernează corpul acestui univers. Spiritele nu ocupă spațiu fizic. Iată de ce putem unifica un întreg univers de spirite în ”interiorul” microcosmosului corpului nostru.

Nu am nici o problemă cu persoanele care au legături cu zeități religioase sau ghizi speciali sau altceva. Aceștia se manifestă adesea și oamenii pot menține orice alianțe doresc. Contează doar principiul și eficacitatea metodei. Cum lucrați cu diferite nivele de polaritate – apa și focul, yin și yang? Cum pătrundeți esența și deschideți poarta misterioasă, “intervalul ascuns” sau starea atemporală și cum intrați în ea?

În principal, asta ne învață formulele. Care este procesul de reducere a celor cinci elemente la trei forțe, de combinare a apei și a focului, de naștere și dezvoltare a esenței originare? Se folosește metafora copilului interior sau a embrionului de aur. Dar în esență, aceasta este doar o nouă conștiință care are o anumită substanță și care trebuie protejată până când devine suficient de puternică pentru a dobândi o existență de sine stătătoare.

Pentru occidentali, e bine să cerceteze și să înțeleagă că aceste procese interne au fost concretizate, într-un anumit sens, prin mii de ani de studiu. Shen-ul este calitatea subiectivă a acestei experiențe. Qi-ul poate fi considerat limbajul folosit de shen pentru a comunica, în mod concret. Sensibilitatea la qi este procesul de a învăța un limbaj universal care ne permite să comunicăm cu copacii, cu animalele, plantele și planetele.

Ce ai recomanda persoanelor care doresc să urmeze o cale alchimică serioasă?

Acum există o mulțime de oameni care studiază orbita microcosmică. Ei au deprins deja bazele. Dar nu e suficient să circuli energia în cerc și să crezi că ești iluminat. Deschiderea orbitei microcosmice este doar nivelul de grădiniță! Este crearea unor căi care-ți permit să începi cultivarea mai profundă legată de lucrul cu chong mo, canalele de străpungere sau canalul central.

Deci orbita microcosmică este un punct de plecare bun pentru cei care încă n-au practicat nimic.

Da. Următoarea etapă este Fuziunea celor Cinci Elemente. Cred că oamenii ar trebui să învețe și Sunetele vindecătoare, pentru corectarea dezechilibrelor emoționale. Una dintre meditațiile mele preferate este și una dintre cele mai simple, Surâsul interior. Aceasta conectează spiritul cu canalele energetice din corp și cu corpul fizic. Puteți face asta 24 de ore pe zi dacă efectuați și practica taoistă a viselor.

Fuziunea celor Cinci Elemente vă învață cum să absorbiți energie și să începeți să o unificați într-o perlă, precum și să deschideți toate cele opt canale extraordinare. Orbita microcosmică implică deschiderea a doar două dintre aceste canale.

Toate acestea fac parte din integrarea ”comitetului de spirite”?

Asta înseamnă să creați moduri în care funcționează spiritele, pentu a putea să comunicați cu ele. În acest fel începeți să dezvoltați o relație cu shen-ul personal. Apoi, după ce ați învățat Fuziunea celor Cinci Elemente și cum să unificați aceste energii, le puteți folosi pentru a inversa procesul de creație. Aceasta este de fapt cheia alchimiei interne. Nu este vorba doar despre a face energia să curgă, ci și despre a-i inversa curgerea pe calea pe care a venit. În acest fel, densitatea corpului fizic începe să se dizolve la un nivel foarte profund.

Multe persoane practică meditații în care vizualizează dizolvarea, dar practica taoistă funcționează din interior către exterior. Dirijați energiile yin și yang către nivelele cele mai profunde ale canalului central și începeți să le neutralizați, ceea ce emite un fel de yuan qi. Acest qi originar are un efect de dizolvare și, într-adevăr, creează mai mult spațiu între moleculele corpului, mai mult vid.

Ești de acord că această practică necesită mult timp și un nivel ridicat de dedicare, dar că sunt și multe recompense de-a lungul drumului?

Această cale este propria ei răsplată.  Eu o consider o aventură extraordinară. Am avut sute, poate mii de experiențe fantastice pe care într-o vreme m-aș fi grăbit să le notez în jurnal. Acum, aceste efecte ale qi-ului și comunicări cu shen-ul constituie viața mea obișnuită.

De exemplu, anul trecut am meditat o noapte întreagă, timp de șase ore. La un moment dat, am simțit că am trecut granița către o dimensiune nouă și foarte profundă din interiorul meu. Chiar în clipa aceea, toate lucrurile de lemn din casă au început să trosnească. Eram într-un loc atât de profund încât corpul meu nu se putea mișca pentru a vedea ce se întâmplă. Mai târziu, soția mea a observat crăpături în toate statuetele de lemn din casă și în scările de lemn. Am rămas uimit. A fost ca un mesaj de la elementul lemn care-mi confirma că expansiunea mea la un nivel mai profund al cerului anterior se reflecta aici, în cerul posterior.

Alchimia mi-a oferit o viață interioară foarte bogată, alături de o viață exterioară bogată. Îmi plac toate formele de meditație și am explorat multe metode, dar nici una dintre ele nu implică multiplele nivele ale realității, atât de profund ca alchimia internă taoistă. Fluxul de qi și jocul shen-ului interacționează în nenumărate feluri în viața mea interioară și exterioară.

Una dintre principalele virtuți pe care le atrage după sine practicarea alchimiei interne, și pe care am observat-o la studenții mei, este creșterea nivelului de seninătate și de centrare. Nu te mai simţi atât de controlat de mediul exterior. Când îți cultivi copilul interior, conștiința interioară, ești capabil să trăiești și să observi lucruri tulburătoare fără să mai reacționezi atât de ușor. Shen-urile proprii sunt mai fericite, ceea ce se manifestă sub forma unei radianțe personale.

Mulți practicanți capătă abilități telepatice deosebite, iar starea de sănătate li se îmbunătățește considerabil. Rănile li se vindecă mult mai repede și se îmbolnăvesc mai rar. În mod paradoxal, începi să te simți mai uman și mai conștient de controlul precar pe care îl are spiritul asupra corpului fizic. Deoarece transformi în permanență jing în qi și în shen și invers, nu te mai simți limitat de corpul fizic. Nu te mai simți blocat într-o stare.

E posibil să-ți simți corpul fizic ca și cum ar înota într-o mare imensă de qi. Deoarece practica alchimică sporește sensibilitatea, devii conștient de faptul că mișcarea qi-ului este modelată de un câmp infinit de inteligență colectivă, pe care cei din vechime îl numeau shen. E nevoie de practică pentru a-ți aminti în permanență că acest câmp de shen colectiv reprezintă ceea ce ești în realitate.

Alchimia taoistă este una dintre cele mai vechi forme de ecologie profundă. Este o metodă practică de a onora prezența tuturor inteligențelor din Cer și Pământ și de a le uni cu ființele care trăiesc sub formă umană. Când aceste trei comori sunt în armonie, când conștiența este unificată într-o esență sub forma unei perle, apare un sentiment de seninătate și bucurie. Cele trei dan tien-uri se unesc în același câmp de elixir. În clipa aceea, universul exterior devine interiorul corpului tău.