Rezistența Interioară

WUJI GONG FOR A SYNCHRONISTIC LIFE

Not a BuddyPress user profile page.

Rezistența Interioară

Aș vrea să vă vorbesc azi despre un subiect foarte interesant și anume, rezistența interioară față de practicile spirituale. De fapt, am putea să generalizăm și să spunem, rezistența interioară față de orice tip de angajament mai înalt pe care ni l-am asumat pentru viața noastră. Aș vrea să pătrund mai adânc în perspectiva Taoistă asupra acestui subiect.

Perspectiva Taoistă este foarte împuternicitoare. Dacă practici WuJi Gong de 2-3 ori pe zi este foarte natural ca rezistența interioară să iasă la suprafață, ceea ce înseamnă că ceva lucrează foarte bine în interiorul tău. Asă că, felicitări! Însă, totodată, aș dori să aduc și foarte multă compasiune față de tine, deoarece această practică poate aduce foarte multă confuzie, în special pentru noii studenți, care atunci când încep să practice se simt bine și entuziaști, pentru ca apoi să se lovească de această rezistență interioară. În continuare, aș vrea să vă vorbesc despre ce anume reprezintă această rezistență interioară, cum să fim cu ea și cum să o înțelegem.

Modelul Taoist a ceea ce numim Ego în majoritatea tradițiilor spirituale, este foarte, foarte diferit. Din punctul de vedere al Taoiștilor, omorârea Egoului este un fel de glumă. Ei nu au avut niciodată această înțelegere față de Ego. Ceea ce ei au înțeles este că există aceste 5 fluxuri de conștiință care sunt responsabile de funcționarea personalității noastre aici, în lume. Iar asta se regăsește în toate tradițiile, când ne referim la cele 5 simțuri. Astfel, aceste 5 simțuri reprezintă doar aspectele fizice ale dimensiunilor mai înalte ale acestor Spirite ale corpului numite JingShen care au menirea de a susține Sufletul nostru să funcționeze aici, în această dimensiune. Dacă doriți sunt nivele mai joase ale Sufletului nostru. Ceea ce se întâmplă este în felul următor: când ne naștem în familia noastră, aceste Spirite ale corpului vin aici având drept scop principal protejarea Spiritului originar, sau, dacă vreți, a Sufletului din interiorul nostru, și menținerea sa în siguranță. Ceea ce se întâmplă însă, este că ele ajung să ne conducă viața și, practic, să le facă pe plac părinților noștri. Astfel, ceea ce se întâmplă propriu-zis, și am observat asta la foarte mulți studenți de-ai mei, din întreaga lume, este faptul că unul sau chiar două dintre aceste Spirite ale corpului (Shen-uri) devin aspecte principale ale personalității noastre, iar celelalte sunt suprimate, transformându-se în ceea ce psihologii numesc umbre.

Ceea ce este interesant în legătură cu această perspectivă pe care o numesc – Psihologie taoistă profundă -, este că aceste cinci fluxuri de conștiință sunt menite să fie unite într-unul singur și să funcționeze unitar, ca o echipă. Acesta este și motivul pentru care avem conflicte interioare – pentru că nu am reușit să facem această integrare. Psihologia modernă știe asta însă, experiența mea îmi spune că abordarea psihologică nu este suficientă. Este nevoie de multă conștientizare și de o înrădăcinare solidă în Spiritul nostru originar, în Conștiința Sufletului nostru. Cu alte cuvinte, Conștiința Martor trebuie să fie dispusă să ocupe un loc central și să observe toate aceste părți diferite din interorul tău. Unul dintre lucrurile pe care le sugerez oamenilor este să pună pe hârtie aceste voci diferite din interiorul lor. Vei observa, mai ales dacă vei practica WuJi Gong și vei încetini ritmul, vei observa că în fiecare moment vei asculta aceste spirite diferite din interiorul tău, aceste voci diferite care ies la suprafață. Deoarece, totul se întâmplă la un nivel atât de subtil și de rapid, adesea nici măcar nu ne dăm seama că noi de fapt ascultăm aceste voci diferite din interiorul nostru. Vorbesc despre acest subiect în cadrul Fuziunii celor 5 elemente, sau Fuziunea celor 5 Spirite ale corpului, Fuziunea celor 5 JingShen-uri, care reprezintă una dintre cele mai uimitoare practici pentru corpul emoțional, prin faptul că te ajută să atingi o stare de integrare prin lucrul cu aceste aspecte de umbră. Așadar, este posibil să te confrunți cu asta, cu aceste aspecte ale umbrei, atunci când faci ceva care te face să te simți bine, cum ar fi practicarea WuJi Gong, care pentru multe persoane, la început este ca o lună de miere, însă după un timp, unul dintre aceste Shen-uri începe să iasă la suprafață și să fie observat conștient. De exemplu, unul dintre tiparele pe care le-am observat adesea cu studenții mei, este următorul: dacă au avut deja un stil de viață foarte presant, dacă fac deja foarte multe alte practici, dacă sunt deja supra angajați la un anumit nivel, atunci, pentru acel Shen, practicarea WuJi Gong este percepută ca fiind o altă sursă de presiune și va începe să te saboteze, prin faptul că se va manifesta în interiorul tău sub forma unei voci care îți va spune ca ai nevoie de odihnă, că ”Nu poți să faci asta”, și e nevoie să devii conștient de acest aspect și să vezi situația așa ceea ce este.

Așadar, iată invitația mea: atunci când apare această tendință, în loc de a-i da curs, sau de a-i opune rezistență, care reprezintă cele 2 atitudini pe care tindem să le adoptăm. Tindem să spunem ”O Doamne, Profesorul meu mi-a zis că ar trebui să practic zilnic” așa că îi voi opune rezistență acestei voci, sau o voi asculta și îi vom da curs, ceea ce vă invit să faceți în aceste momente, este ceva mai radical: și anume să conștientizați faptul că există un nivel mai adânc al ființei voastre care observă aceste tendințe, iar acest ceva este Sufletul vostru, este ceea ce noi cultivăm în interiorul nostru prin practica Alchimiei Interioare și a Wuji-Gong-ului. Astfel, învățăm să ne indentificăm tot mai mult cu această Conștiință a Sufletului din interiorul nostru care este lipsită de presiune, nu pune presiune pe noi, nu are o agendă specifică în spate referitor la ceea ce ar trebui să faci, dacă ar trebui să faci o practică spirituală sau nu. Din punctul de vedere al Sufletului toate acestea sunt irelevante, deoarece Sufletul este Iubire Pură, Sufletul este Conștientizare Pură, Sufletul este Conștiință Pură, el reprezintă o paradigmă complet diferită față de aceste 5 Spirite ale corpului, care sunt mai mult asociate tărâmului dualității Yin/Yang.

Invitația mea pentru voi, atunci când simțiți această rezistență interioară, este ca în loc să-i dați crezare sau să o suprimați, mi-aș dori să o aduceți în practica voastră de WuJi Gong sau în orice altă practică spirituală pe care o aplicați, cu intenția de a o înțelege la un nivel mai profund. Spuneți-i: ”Aș vrea să înțeleg care îți sunt nevoile, să vorbesc cu tine, deoarece te aud, aud faptul că ai o nevoie și aș vrea să te aud, să te înțeleg. Însă aș vrea și ca tu să înțelegi faptul că Eu sunt Sufletul meu, Eu sunt Imaginea Spiritului meu.” Îi vorbiți din această parte care este Martor, partea din voi care este la un nivel mult mai profund decât toate aceste voci, deoarece aceasta este vocea care ar trebui să vă ghideze viața, Sufletul vostru Interior, Martorul vostru Interior.

Alchimia Interioară și Wuj Gong-ul, de fapt cultivă acest Spirit originar, făcându-l mult mai real și dându-i mai multă putere a voinței pentru a putea funcționa în această lume. Și ceea ce ne dorim să facem, în cele din urmă, este să ajungem în stadiul în care Sufletul coordonează aceste 5 Spirite ale corpului și, cumva, le conduce într-un mod direct. Însă acesta este un proces care necesită timp. Este nevoie să ne amintim faptul că aceste Spirite ale corpului au dobândit foarte multă putere încă din copilărie, din anii adolescenței, din toate experiențele vieții tale, așa că este nevoie de timp pentru a începe să dezvoltăm o nouă cale prin care să ne schimbăm atenția pe Conștiința Sufletului, numită și Conștiința Martor.

Și aș vrea să vă amintesc tuturor faptul că, pentru taoiști, nu este suficient să ajugem să dezvoltăm această Conștiință a Martorului, ci trebuie să o întrupăm, să îi dăm substanță, aici, în această dimensiune. Și aceasta reprezintă misiunea mea principală în lume: să îi educ pe oameni asupra acestui subiect, deoarece în viața mea a fost atât de important pentru mine să ajung să simt că Sufletul meu este Real pentru mine și că este stabil aici cu mine, în această dimensiune. De asemenea, devine foarte distractiv când reușești să identifici aceste 5 Spirite ale corpului și când începi să le auzi vocile lor diferite, e chiar foarte distractiv. Ajungi să vezi că tu ești, în interiorul tău, un câmp colectiv, iar treaba ta, a Sufletului tău, este să integreze aceste aspecte diferite ale personalității tale, să le fuzioneze între ele, iar apoi să le unească cu Sinele tău Interior, cu Sufletul tău. Apoi devii, ceea ce taoiștii numesc un Om Adevărat, prin faptul că ai reușit să integrezi Alter-Egoul tău cu Sufletul tău, ceea ce reprezintă un pas imens pentru mulți dintre noi.

Practica regulată Wuji-Gong va face asta pentru tine, deoarece este atât de armonioasă încât activează aceste 5 Spirite ale corpului. Cele patru direcții și centrul reprezintă o reflexie a celor 5 Spirite ale corpului, iar ceea ce face Wuji Gong, este să aducă totul la centru. În timp, WuJi Gong va face asta pentru tine. Însă ceea ce am observat este că, dacă oamenii nu ajung să înțeleagă ceea ce se întâmplă, ce anume reprezintă această rezistență interioară, ei ajung adesea să se piardă și să renunțe, iar practica lor spirituală își va pierde avântul, pentru că nu au o înțelegere mai amplă asupra diferitelor nivele ale Sinelui lor, asupra nivelelor multidimensionale ale Sinelui lor.

Astfel, este indicat să te gândești la Sinele tău nu ca la o destinație, ci ca la un proces într-o continuă desfășurare. Odată ce începi să-ți dai seama că Tu ești de fapt un proces, precum Natura, că totul în viață reprezintă un proces, nu o destinație, ci un proces continuu care nu se sfârșește cu adevărat niciodată, lucrurile se schimbă.

Adesea, mulți oameni au această idee că într-o bună zi vor ajunge în spațiul în care toate acestea vor fi integrate și, da, este adevărat, însă asta nu înseamna că procesul se va sfârși. Nu vom ajunge niciodată în acel spațiu în care să spunem că suntem perfecți, acel om despre care ne vorbesc multe învățături – a deveni un Om Perfect Iluminat. Asta nu este adevărat. Aceasta este o neînțelegere. Perfecținunea se găsește de fapt în procesul propriu-zis al forței vitale. Aceasta este perfecțiunea. Perfecținea forței vitale reprezintă perfecțiunea, iar aceasta reprezintă un proces continuu care nu are sfârșit. Aceasta este forța vitală și aceasta este prefecțiunea. Ea nu se găsește într-un anumit moment, înghețat în timp. Procesul este perfect. Așadar, poți să te conectezi cu asta și vei deveni mult mai relaxat cu practica ta, prin faptul că nu ai un scop. Această abordare centrată pe scop este ceea ce eu numesc masculinul fals din interiorul nostru. Aceste Spirite ale corpului au un aspect Yin și un aspect Yang, iar aspectele lor Yang pun tot felul de presiuni asupra noastră și tot felul de judecăți, și ne spun că atunci când vom ajunge într-un loc anume, atunci vom fi perfecți, atunci vom fi ok. Și vreau să vă spun că acesta este jocul Spiritelor corpului. Și e nevoie să te duci puțin mai adânc și să înțelegi faptul că e nevoie să fii foarte blând cu aceste Spirite ale corpului, pentru că altfel le poți reprima în inconștient.

Sugestia mea este ca atunci când ajungi să te întâlnești cu rezistența interioară, mai întâi să stabilești o relație cu ea, să descoperi despre ce anume este vorba, cu siguranță ai întâlnit-o deja de multe ori în viața ta până acum, așa că poftește-o înăuntru, invită acea voce să devină mai puternică, ca și cum ai invita-o în ritualul WuJi Gong sau în orice altă practică spirituală ai avea. Invită acea parte din tine înăuntru, deoarece ea reprezintă doar o parte din tine, nu tot ceea ce ești TU. Invit-o înăuntru și roag-o să îți vorbească, să îi vorbească Spiritului tău originar. Și încearcă să vezi, de unde a venit, întreab-o, întreab-o de unde vine. Dacă vine, de exemplu, din faptul că pui foarte multă presiune pe tine. Unul dintre aceste Spirite ale corpului ar putea să pună foarte multă presiune pe tine, ca tu să fii perfect, iar o altă parte din tine ar putea spune ”La naiba cu asta! Eu vreau doar să mă relaxez.” Iar aici intervine un dezechilibru, nu-i așa? Așadar, noi pendulăm între cele două stări, pentru că pendulăm mereu între Yin și Yang, și de aceea continuăm să ne învârtim în cerc.

Este foarte important să înțelegem aceste Spirite ale corpului. Așa cum am spus deja, plănuiesc un curs online care se numește Fuziunea celor 5 elemente, în care voi intra mai adânc în partea teoretică și vă voi da instrumente care să vă ajute să desfaceți aceste aspecte din interiorul vostru. Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important lucru pe care ați putea să îl faceți pentru Personalitatea voastră.

Așadar, cu multă iubire și respect, bine ați venit față în față cu rezistența voastră! Iar acesta reprezintă un lucru magic! Nu este rău! Veți învăța foarte multe despre voi înșivă, prin îmbrățișarea propriei voastre rezistențe.

Multă iubire și vă mulțumesc că m-ați ascultat! 

Romanian Translation by  Camelia Suryani Gene Keys Ambassador from Cluj-Napoca Romania