Un recipient gol care se umple cu orice dorim

WU JI GONG FOR A SYNCHRONISTIC LIFE

Adesea sunt întrebat: „cunoşti zeci sau poate sute de forme de qigong şi tai chi. De ce ai ales-o pe aceasta ca să scrii o carte?” Răspunsul e simplu.

Wu Ji Gong e un „vas gol” în care practicantul poate să toarne orice alege el, sau să îl umple cu ceva ce a cerut de la Univers. Sau, nu torni nimic în el, ci doar iţi dai voie să fii golit de toate „chestiile vechi”, ca de exemplu tipare ale trecutului şi proiecţii ale viitorului. Forţa Vieţii va umple în mod spontan vasul gol al corpului tău.

Ritualul umple vasul, lăsând personalitatea mai neutră, mai mulţumită cu „cine suntem” decât cu „ce facem”. Acest lucru este paradoxal, pentru că forma ţine în mod clar de „a face”. Ea ne schimbă spre a fi mai deschişi în a co-crea cu Forţa Vieţii un Moment Prezent întrupat. Fiinţa noastră se simte confortabil cu oricare Qi curge din Cosmos înspre suflet, dinspre suflet spre corp-minte, şi, de acolo în relaţiile noastre cu ceilalţi şi cu lumea.

Toate religiile se bazează pe structuri energetice fundamentale – sfânta treime, pătratul direcţiilor cardinale, zodiacul cu 12 părţi etc. Teoria Taoista susţine faptul că, în ultimă instanţă, există o singură Forţa unică şi ultimă a Vieţii, sau Câmpul Qi care configurează toate credinţele religioase şi ştiinţifice. Wu Ji Gong este un tipar arhetipal neutru care îmbrăţişeaza Timpul, Spaţiul şi Fiinţa, astfel fiind adaptabil tuturor căilor.

Tai Chi-ul Primordial este alegerea mea de „forma super-Qi” pentru că este un model arhetipal, care spiralează în mod graţios spre cele Patru Puncte Cardinale şi aliniază Cerul cu Pământul prin axul central al corpului Momentului Prezent. Un creştin poate „turna” în vasul arhetipal Patru Arhangheli în cele patru direcţii, Sfântul Spirit deasupra, Sfânta Maria dedesubt şi pe Isus în inimă. Un ateu poate folosi acest arhetip pentru a alinia suprapunerea undelor scalare (vezi Tesla, care le-a descoperit şi numit aşa) într-o singularitate în centrul găurii negre cosmice care concentrează energia Naturii, conform legilor ştiinţifice.

Un şaman ar putea vedea patru animale puternice pe direcţiile cardinale orizontale, cu o triadă „Lumea de Deasupra”, „Lumea de Dedesubt” şi „Lumea Interioară” susţinând axele verticale. Un cabalist ar putea folosi cele patru cicluri Pământ – Cer ca să alinieze cele patru lumi ale creaţiei şi să reconstituie Copacul Vieţii în axul central. Conţinutul original al Wu Ji Gong este Taoist, dar formele sale arhetipale sunt universale şi echilibrează orice este introdus în ele. Astfel, conţinutul său profund are valoare neutră. Este la îndemâna fiecărei persoane să pună în acord conţinutul ritualului cu cele mai înalte valori proprii.